fu'a

O mea nei e tatau ona e iloa e uiga i le tala fa'asolopito o mea fa'alava ta'avale

A e vaʻai i se taavale, o lou lagona muamua atonu o le lanu o le tino.I aso nei, o le i ai o se vali iila matagofie o se tasi lea o tulaga masani mo le gaosiga o taavale.Ae i le silia ma le selau tausaga talu ai, o le valiina o se taavale sa le o se galuega faigofie, ma sa matua le matagofie nai lo le taimi nei.Na fa'afefea ona tupu a'e le vali o le ta'avale i le tulaga ua iai i aso nei?Surley o le a taʻu atu ia te oe le talaʻaga o le atinaʻeina o tekinolosi faʻapipiʻi vali taavale.

Sefulu sekone e malamalama ai i le tusitusiga atoa:

1,Lacquerna afua mai i Saina, o Sisifo na taʻitaʻia ina ua maeʻa le suiga o pisinisi.

2, O le vali faʻavae masani e mago lemu, e aʻafia ai le lelei o le gaosiga o gaosiga o taavale, DuPont na fatuina vave faʻamago.vali nitro.

3, Fa'afana fanasui pulumu, tuuina atu ata vali vali tutusa.

4, Mai le alkyd i le acrylic, o le sailiga o le tumau ma le eseesega o loʻo faʻaauau pea.

5, Mai le "sausau" i le "fa'afufui'i"faʻatasi ai ma le taele lacquer, o le tulituliloaina faifaipea o le lelei o le vali e oʻo mai i le phosphating ma le electrodeposition i le taimi nei.

6, Sui i levali fa'avae vaii le sailiga o le puipuiga o le siosiomaga.

7, I le taimi nei ma le lumanaʻi, o le tekinolosi vali ua sili atu ma sili atu nai lo mafaufauga,e tusa lava pe leai se vali.

O le matafaioi autu a le vali o le anti-matua

O le tele o manatu o tagata i le matafaioi o le vali o le tuʻuina atu lea o mea lanu susulu, ae mai se vaaiga faʻapisinisi, o le lanu o se manaʻoga lona lua;ele ma anti-matua o le faamoemoega autu.Mai le amataga o aso o le uʻamea-fafie tuʻufaʻatasia i le uʻamea mama tino paʻepaʻe o aso nei, e manaʻomia e le tino o le taavale le vali e fai ma puipui puipui.O lu'itau o lo'o feagai ma le pa'u o le vali o mea masani e pei o le la, oneone ma le timu, fa'aleagaina o le tino e pei o le olo, olo ma feto'ai, ma le tafia e pei o le masima ma otaota o manu.I le atinaʻeina o tekinolosi vali, o le faʻagasologa o loʻo faʻasolosolo malie le faʻaleleia atili ma sili atu ona lelei ma umi ma matagofie paʻu mo le tino e faʻafetaui lelei nei luitau.

Lacquer mai Saina

O le Lacquer e umi tele lona talafaasolopito ma, ma le maasiasi, o le tulaga taʻutaʻua i tekinolosi lacquer a Saina aʻo leʻi oʻo i le Industrial Revolution.O le faʻaaogaina o le lacquer na amata mai i tua atu i le Neolithic era, ma ina ua maeʻa le vaitaimi o Taua, na faʻaaogaina e tufuga suauʻu tung na aumai mai fatu o le laau tung ma faʻaopoopoina le lacquer mata masani e fai ai se paluga o vali, e ui lava o le taimi lena sa lacquer. o se mea taugata mo le mamalu.Ina ua maeʻa le faʻavaeina o le Ming Dynasty, na amata ai e Zhu Yuanzhang ona faʻatūina se pisinisi lacquer a le malo, ma faʻaleleia vave tekinolosi vali.O le uluai galuega a Saina i luga o tekinolosi vali, "The Book of Painting", na tuufaatasia e Huang Cheng, o se fai lacquer i le Ming Dynasty.Faʻafetai i le atinaʻeina faʻapitoa ma fefaʻatauaʻiga i totonu ma fafo, na fausia ai e le lacquerware se faiga faʻapisinisi taulima matua i le Ming Dynasty.

O le vaa oa a Zheng He

O le vali suau'u tung sili ona atamai o le Ming Dynasty o le ki lea i le gaosiga o vaa.Na taʻua e le tagata poto Sepania lona sefulu ono o senituri o Mendoza i le "History of the Greater China Empire" o vaa Saina e ufiufi i le suauu tung e faaluaina le umi o le olaga o vaa Europa.

I le ogatotonu o le seneturi lona 18, na iu ai ina ta'e Europa ma iloa le tekinolosi o le vali suauu tung, ma na faasolosolo malie lava ona fausia le pisinisi vali a Europa.O le suauu tung, e ese mai le faʻaaogaina mo le lacquer, sa avea foi ma mea taua tele mo isi alamanuia, o loʻo pulea pea e Saina, ma avea ma mea taua faʻapisinisi mo le lua suiga o pisinisi seia oʻo i le amataga o le 20th seneturi, ina ua totoina laau tung. i Amerika i Matu ma Saute na tula'i mai, lea na malepe ai le pulea e Saina o meafaitino.

E le toe oo atu i le 50 aso le fa'agogo

I le amataga o le 20th seneturi, sa faia pea taavale e faʻaaoga ai vali faʻalenatura e pei o le suauu linseed e fai ma fusi.

E oo lava ia Ford, lea na taulamua i le gaosiga o le laina e fau ai taavale, na ia faaaogaina na o le vali uliuli Iapani e toetoe lava o le sili ona maualuga ina ia mafai ai ona tulituliloa le saoasaoa o le gaosiga aua e sili ona vave mago, ae mulimuli ane, o se vali masani masani, ma o loʻo i ai pea le vali. e mana'omia le silia ma le vaiaso e fa'amago ai.

I le vaitau o le 1920, na galue ai DuPont i se vali nitrocellulose faʻamago vave (aka nitrocellulose paint) lea na faʻafiafia ai le au fai taavale, e le toe faigaluega i luga o taʻavale e umi se taamilosaga vali.

E oo atu i le 1921, ua leva ona avea DuPont ma taʻitaʻi i le gaosiga o ata tifaga, ona ua liliu atu i nitrocellulose e le o ni mea pāpā e faʻaaogaina ai le tele o fale na fausia i le taimi o le taua.I se aoauli vevela o le Aso Faraile ia Iulai 1921, na tuu ai e se tagata faigaluega i se fale tifaga DuPont se paelo o le cotton fiber i luga o le uafu a o lei tuua le galuega.Ina ua ia toe tatalaina i le taeao o le Aso Gafua, na ia iloa ai ua liua le pakete i se vai manino ma le viscous e mulimuli ane avea ma faavae mo le vali nitrocellulose.I le 1924, na fausia ai e DuPont le vali DUCO nitrocellulose, e faʻaaoga ai le nitrocellulose e fai ma mea faʻapitoa ma faʻaopoopoina resini gaosia, palasitika, solvents ma thinners e faʻafefiloi ai.O le aoga sili o le vali nitrocellulose e vave mago, pe a faʻatusatusa i le vali faʻalenatura lea e faʻamago ai le vaiaso pe oʻo foi i vaiaso, o le vali nitrocellulose e naʻo le 2 itula e faʻamago ai, faʻateleina le saoasaoa o le vali.i le 1924, toetoe lava o laina gaosiga uma a General Motors na faʻaaogaina vali Duco nitrocellulose.

E masani lava, o le vali nitrocellulose e iai ona faʻafitauli.Afai e sausau i totonu o se siosiomaga susu, o le ata o le a faigofie ona paʻepaʻe ma mou atu lona iila.O le pa'u o le vali e le lelei le fa'a'a'a'a'ina i so'o fa'avae suau'u, e pei o le penisini, lea e mafai ona fa'aleagaina ai le vali, ma o le kesi suau'u e tafe i fafo i le taimi e fa'atumu ai le suau'u e mafai ona fa'atelevaveina ai le leaga o le vali o lo'o si'omia.

Suiga o pulumu i fana e fa'afefeteina e foia ai le le tutusa o le vali

I le faaopoopo atu i uiga o le vali lava ia, o le ata vali e taua tele foi mo le malosi ma le tumau o le vali.O le faʻaaogaina o fana faʻafefe o se mea taua tele i le talafaasolopito o tekinolosi vali.O le fana faʻapipiʻi na faʻafeiloaʻi atoa i totonu o le fale vali fale gaosi oloa i le 1923 ma i totonu o le fale gaosi oloa i le 1924.

O lea na faavaeina ai e le aiga o DeVilbiss le DeVilbiss, o se kamupani lauiloa i le lalolagi e faapitoa i tekinolosi atomization.Mulimuli ane, na fanau ai le atalii o Alan DeVilbiss, Tom DeVilbiss.O le atalii o Dr. Alan DeVilbiss, Tom DeVilbiss, na ia aveina le mea fou a lona tama i tua atu o le matata faafomai.Na ave e DeVilbiss mea fou a lona tama i tua atu o le fomaʻi ma suia le uluai atomizer i se fana faʻafefe mo le vali.

I le tulaga o le valiina fale gaosimea, pulumu ua vave ona le toe aoga i fana fana.deVilbiss sa galue i le matata o le atomization mo le silia ma le 100 tausaga ma ua avea nei ma taʻitaʻi i le fanua o fana faʻaulufaleina ma faʻatamaʻi faʻafomaʻi.

Mai le alkyd i le acrylic, sili atu ona umi ma malosi

I le vaitau o le 1930, na faʻafeiloaʻi ai le vali enamel alkyd resin, e taʻua o le vali enamel alkyd, i totonu o le faʻagasologa o ata vali.O vaega u'amea o le tino o le ta'avale na sausauina i lea ituaiga o vali ona fa'agogo lea i totonu o se ogaumu e fai ai se ata vali umi tele.Pe a fa'atusatusa i vali nitrocellulose, e sili atu le vave fa'aoga o vali enamel alkyd, e mana'omia na'o le 2 i le 3 laasaga pe a fa'atusatusa i le 3 i le 4 laasaga mo vali nitrocellulose.E le gata ina mamago le vali o le enamel, ae e tetee foi i solvents e pei o le penisini.

O le le lelei o alkyd enamels, e ui i lea, latou te fefefe i le susulu o le la, ma i le susulu o le la o le ata vali o le a faʻamaʻiina i se saoasaoa faʻavavevave ma o le lanu o le a vave ona mou atu ma faʻavaivaia, o nisi taimi o lenei faagasologa e mafai ona i totonu o ni nai masina. .E ui lava io latou le lelei, alkyd resins e leʻi faʻaumatia atoa ma o loʻo avea pea ma vaega taua o tekinolosi faʻapipiʻi i aso nei.Thermoplastic acrylic paints na aliali mai i le 1940s, faʻaleleia atili le teuteuga ma le umi o le maeʻa, ma i le 1955, na amata ai e le General Motors ona valiina taavale i se resini fou.O le rheology o lenei vali e tulaga ese ma e manaʻomia le faʻasalaina i se mea maualalo maualalo, ma e manaʻomia ai le tele o peleue.O lenei uiga e foliga mai e le lelei o se avanoa i lena taimi aua na mafai ai ona faʻapipiʻi uʻamea uʻamea i totonu o le ufiufi.O le varnish acrylic na sausauina i se viscosity muamua maualalo, e mafai ai ona faʻamafola le uʻamea uʻamea i lalo e fai ai se faʻataʻitaʻiga, ona faʻateleina lea o le viscosity vave e taofi mau ai le uʻamea i le tulaga.O lea, na fanau mai ai le vali u'amea.

E taua le maitauina o lenei vaitau na vaʻaia faʻafuaseʻi le alualu i luma i tekinolosi vali acrylic i Europa.O lenei mea na afua mai i le faʻatapulaʻaina o atunuu Europa Axis ina ua maeʻa le Taua Lona Lua a le Lalolagi, lea na faʻatapulaʻaina ai le faʻaaogaina o nisi mea kemikolo i fale gaosi oloa, e pei o le nitrocellulose, o se mea mataʻutia e manaʻomia mo le vali nitrocellulose, lea e mafai ona faʻaaogaina e fai ai mea pāpā.Faatasi ai ma lenei tapulaʻa, o kamupani i nei atunuʻu na amata ona taulaʻi i tekinolosi vali enamel, atinaʻeina o se faiga vali urethane acrylic.ina ua ulufale atu vali Europa i le Iunaite Setete i le 1980, sa mamao ese faiga vali ta'avale a Amerika mai ta'aloga a Europa.

Fa'agasologa otometi o phosphating ma electrophoresis mo le tulituliloaina o le tulaga maualuga vali

O le luasefulu tausaga talu ona maeʻa le Taua Lona Lua a le Lalolagi o se vaitaimi o le faʻaleleia atili o le lelei o le tino.I le taimi nei i le Iunaite Setete, i le faaopoopo atu i le felauaiga, sa i ai foi i taavale le uiga o le faaleleia o tulaga lautele, o lea na mananao ai tagata e ona taavale ia latou taavale ia foliga sili atu i luga, lea e manaʻomia ai le vali ina ia sili atu ona susulu ma sili atu ona matagofie lanu.

Amata i le 1947, na amata ai e kamupani taʻavale ona faʻapipiʻi luga o uʻamea aʻo leʻi valiina, o se auala e faʻaleleia ai le faʻapipiʻiina ma le faʻafefe o le vali.Na suia foʻi le mea muamua mai le pulumu i le faʻapipiʻiina o le ufiufi, o lona uiga o vaega o le tino e fufui i totonu o se vaitaele vali, e sili atu ai le toniga ma sili atu le faʻapipiʻiina, faʻamautinoa e mafai foi ona valiina nofoaga faigata e oʻo i ai e pei o lua. .

I le vaitau o le 1950, na iloa ai e kamupani taʻavale e ui lava na faʻaaogaina le metotia faʻapipiʻi, o se vaega o le vali o le a fufuluina i le faagasologa mulimuli ane ma solvents, faʻaitiitia ai le aoga o le puipuia o le ele.Ina ia foia lenei faafitauli, i le 1957, na tuufaatasia ai Ford ma le PPG i lalo o le taitaiga a Dr. George Brewer.I lalo o le taʻitaʻiga a Dr. George Brewer, na fausia ai e Ford ma PPG le auala faʻapipiʻi eletise lea e masani ona faʻaaogaina.

 

Ona fa'atūina lea e Ford le uluai faleoloa vali a le anodic electrophoretic i le lalolagi i le 1961. Ae ui i lea, o le tekinolosi muamua na sese, ma na fa'alauiloa mai e le PPG se faiga fa'apipi'i eletise fa'ato'aga sili atu ma fa'apipi'i tutusa i le 1973.

Vali e tumau matagofie e faʻaitiitia ai le filogia mo vali faʻavae vai

I le ogatotonu i le tuai o le 70's, o le faʻalauiloaina o le faʻasaoina o le malosi ma le puipuiga o le siosiomaga na aumaia e le faʻalavelave suauʻu na i ai foi se aafiaga tele i le fale vali.I le 80s, na fa'atulafonoina e atunu'u ni tulafono fou fa'aopoopo fa'atosina (VOC), lea na fa'apena ai le fa'alavalava o vali vali e iai le maualuga o le VOC ma le vaivai le tumau e le taliaina i le maketi.E le gata i lea, o loʻo faʻamoemoeina foi e le au faʻatau aʻafiaga o le vali o le tino e le itiiti ifo i le 5 tausaga, lea e manaʻomia ai le faʻatalanoaina o le umi o le vali vali.

Faʻatasi ai ma le lacquer lacquer manino e avea o se puipui puipui, o le vali lanu i totonu e le manaʻomia ona mafiafia e pei o le taimi muamua, naʻo se mea manifinifi e manaʻomia mo mea teuteu.O lo'o fa'aopoopoina fo'i i le lacquer layers UV absorbers e puipuia ai le pigments i le va'aiga manino ma le fa'avae, e matua fa'atuputeleina ai le ola o le mea muamua ma le vali lanu.

O le ata vali e taugata muamua ma e masani ona faʻaaogaina i luga o faʻataʻitaʻiga maualuga.E le gata i lea, o le umi o le peleue manino sa leaga, ma o le a le pine ae paʻu ma manaʻomia le toe vali.I le sefulu tausaga na sosoo ai, e ui i lea, o le fale gaosi oloa ma le fale vali na galulue e faʻaleleia le tekonolosi faʻapipiʻi, e le gata i le faʻaitiitia o le tau ae faʻapea foʻi i le atinaʻeina o togafitiga fou fou na faʻaleleia atili ai le ola o le peleue manino.

Le fa'atuputeleina o tekinolosi vali mata'ina

O le lumanaʻi faʻapipiʻiina o le atinaʻe masani, o nisi tagata i totonu o pisinisi e talitonu e leai se ata vali.O lenei tekinolosi ua matua ofi i totonu oo tatou olaga, ma o atigi o aso uma i mea faigaluega fale ua faʻaaogaina moni tekinolosi e leai se vali.O atigi e faʻaopoopoina le lanu tutusa o le nano-level metal powder i le faʻaogaina o tui, faʻapipiʻi saʻo ia atigi lanu susulu ma le uʻamea uʻamea, lea e le toe manaʻomia ona valiina uma, e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina e gaosia e le vali.E masani lava, e faʻaaogaina lautele foi i taavale, e pei o le tipi, grille, faʻata faʻata, ma isi.

O se mataupu faavae tutusa o loʻo faʻaaogaina i le vaega uʻamea, o lona uiga i le lumanaʻi, o mea uʻamea e faʻaaogaina e aunoa ma le valiina o le ai ai se puipui puipui poʻo se lanu lanu i le fale gaosimea.O lenei tekinolosi o loʻo faʻaaogaina nei i le vaʻalele ma vaega a le militeri, ae o loʻo mamao lava mai le avanoa mo le faʻaogaina o tagata lautele, ma e le mafai ona ofoina atu le tele o lanu.

Aotelega: Mai pulumu i fana i robots, mai le vali faʻanatura i le vali vailaʻau faʻatekonolosi, mai le tuliloaina o le lelei i le tuliloaina o le lelei i le sailiga o le soifua maloloina o le siosiomaga, o le tulituliloaina o tekinolosi vali i totonu o fale gaosi oloa e leʻi taofia, ma o le tulaga o tekinolosi ua faatupulaia ma maualuga.O le au tusiata sa masani ona uu pulumu ma galulue i le siosiomaga faigata, latou te le o manatu ua matua maualuga le vali o taavale i aso nei ma o loʻo faʻaauau pea.O le lumana'i o le a sili atu ona faauo i le siosiomaga, atamai ma lelei.

 


Taimi meli: Aukuso-20-2022